Pot la teoria de gènere demostrar que la coeducació és millor? Només si s'imposa per la força en el sistema educatiu

Aquest article d'Andrew Mullins* fou publicat el 22 de gener de 2018 en Mercator.net

Les escoles diferenciades tenen solera a Austràlia, tant a la privada com en la pública. No obstant això, els seus números estan disminuint. Al ritme actual, un comentarista suggereix que no hi hauria més escoles diferenciades a partir de 2035.

Els defensors de les escoles diferenciades de nenes continuen assenyalant els registres acadèmics millors a les escoles de nenes. I amb un rendiment acadèmic més alt vénen oportunitats addicionals i impacte social. La directora executiva de Alliance of Girls Escoles Australàsia, Loren Bridge, recentment va explicar a la cadena ABC les principals raons per les quals molts pares continuen triant l'educació diferenciada per a les seves filles: més oportunitats per desenvolupar la confiança i progressar acadèmicament.

Sense cap dubte, hi ha arguments contraris legítims per a la coeducació també, però una nova i estranya línia argumental en contra de l'educació diferenciada està ara en voga. Estan menys interessats a demostrar els seus arguments amb fets que en imposar-los en virtut d'una ideologia dominant.

Les observacions de la professora d'educació de la Universitat de Flinders, la Dra. Samantha Schulz, també a la cadena ABC, disposen d'un exemple d'aquest enfocament cec:

En virtut de ser escoles diferenciades, també estan reforçant un gènere binari, és a dir els estereotips que finalment són desempoderadores. Si volem que l'escolaritat condueixi a l'equitat de gènere de manera més àmplia, llavors hem de pensar en les formes en què les escoles poden conduir a l'empoderament polític i social de les noies.

La Dra. Schulz creu que la segregació reforça un paradigma binari de gènere i que això compromet l'equitat de gènere, limitant així les oportunitats polítiques i socials per a les nenes. Els seus arguments estan inspirats en la teoria de gènere: que el gènere és una construcció social, que els rols de gènere no tenen cap base en la naturalesa humana i que el gènere no es deriva de la pròpia anatomia. És una teoria ideològicament concebuda i fundada en premisses antropològiques i socials falses.

L'enfocament de la Dra. Schultz lamentablement és erroni.

Schultz argumenta que la coeducació promou l'equitat de gènere. Però la identitat del tractament pot no promoure l'equitat, i de fet pot aconseguir tot el contrari. Molts argumenten, fins i tot en els comentaris que segueixen a l'article, que a les nenes els resulta més difícil competir en un entorn escolar mixt.

I en qualsevol cas, l'elefant a l'aula és que les taxes de participació de les dones en l'educació superior han superat a les dels homes durant els anys en què la coeducació ha augmentat.

Per l'argument que la coeducació comporta l'equitat convé assenyalar que ni és la solució més efectiva per a l'educació de les nenes ni serveix bé als nens.

Potser la Dra. Schultz no sigui una defensora a ultrança de la teoria de gènere, però sembla haver absorbit una forma de pensar que s'ha infiltrat en les universitats i les burocràcies públiques. És encara més perillós a causa dels defensors del corrent principal, i la seva narrativa aparentment lleu i raonable.

Lleu i raonable no ho és i un cop d'ull a les seves arrels ho revela clarament.

Les tres figures principals de la teoria de gènere són Michel Foucault (1926-1984), Judith Butler (1956-) i Jacques Derrida (1930-2004). La postmarxista Història de la sexualitat de Foucault aplica la lent de la lluita de poder a les conductes sexuals. En el seu "teoria crítica", analitza "narratives suprimides" dels sectors oprimits de la societat. En la batalla subsegüent pel domini, qui controla la narrativa controla el poder. La veritat està separada de l'ésser; el que és subjectiu té primacia. No cal basar opinions en la realitat ja que podem crear les nostres pròpies realitats.

En el cas de Butler, filòsofa nord-americana que escriu sobre filosofia política, ètica i feminisme i teoria queer. Butler va popularitzar nocions i termes neo-marxistes com el discurs d'odi i va recollir la idea de Derridà que els actes comuns de comunicació i de parla són "performatius", el que serveix per definir i mantenir la identitat. Ella va escriure el 1988 que "la identitat no neix sinó que es construeix a través d'accions performatives repetides que al seu torn estan informades per construccions socials existents de gènere".

Aquestes opinions deriven en última instància del marc del filòsof del segle XVII René Descartes. Estan desactualitzats i sense credibilitat. El seu punt de vista era que el cos i la ment són realitats irreconciliables; ell va argumentar que la nostra personalitat no inclou els nostres cossos. El cos està unit a, però no és una part intrínseca de la persona. Ell va escriure en les seves Meditacions sobre la primera filosofia: "Tinc un cos que està estretament unit a mi".

Però la neurociència moderna ha refutat aquesta visió dualista: el cos i la ment estan completament integrats, són inseparables. A més, la naturalesa distintiva dels cervells masculí i femení és ben reconeguda. En paraules d'un prominent neurobiòleg, Larry Cahill: "resulta que els cervells d'homes i dones difereixen bastant en arquitectura i activitat".

La teoria de gènere és manifestament errònia, fins i tot des d'un punt de vista científic. Els homes i les dones són essencialment diferents. En l'esfera de l'educació, els nens i les nenes tenen necessitats essencialment diferents. Les escoles diferenciades tenen un lloc legítim, i en qualsevol cas, és el dret dels pares determinar què és el millor per als seus propis fills als que coneixen millor que ningú, i certament no el dret dels creuats de l'enginyeria social o els polítics d'avantguarda. 

La teoria del gènere ha florit en un hàbitat de la seva pròpia fabricació, perpetuat per certs acadèmics que construeixen les seves carreres marcant les tesis dels altres i introduint presentacions en les conferències dels altres. 

La teoria de gènere és tan autoreferencial com el frenesí de les xarxes socials. Ni tan sols pretén ser informada objectivament ja que nega la realitat. Els axiomes centrals de la teoria de gènere són que l'anatomia és irrellevant per al gènere i que vam crear realitat amb les nostres ments. Sóc el gènere que trio ser. L'arrogància és sorprenent. 

No obstant això, encara més inquietants són les arrels marxistes i l'agenda social destructiva de la teoria de gènere. Els defensors no oculten el seu desig de fer caure la societat tal com és i reconstruir un món en què homes i dones no tinguin res distintiu que oferir en les seves professions, relacions o criança. 

Des de la seva pròpia gènesi, la teoria de gènere ha manipulat el llenguatge per als seus propis fins. Per exemple, el patriarcat pot ser un problema en algunes societats, però això no pot portar-nos a confondre el patriarcat amb la masculinitat. I fins i tot encara que algunes dones poden actuar com gatets sexuals subordinats, què té això a veure amb les habilitats úniques que una dona aporta a la maternitat? La maternitat no és un error de la naturalesa. 

La teoria del gènere no està interessada en el que està funcionant actualment. És un programa d'enginyeria social per al canvi. És una ideologia sense proves. No ha de tenir cap paper en la política educativa. 

*El Dr Andrew Mullins va ser director de Redfield College i Wollemi College a Sydney durant 18 anys. És autor de Parenting for Character. Ara treballa amb estudiants universitaris a Melbourne.