Estem per fi fent els passos per donar poder a les dones perquè assumeixin el lideratge escolar?

Article de Julie Keller*, publicat en TES el 23 de gener de 2018.

La desigualtat en el treball és, amb raó, un tema candent. Ara ja es comencen a abordar aquests problemes en el món de l'educació. La docència és una professió dominada per les dones, però fins i tot en l'educació hi ha una bretxa de gènere entre els líders: el 63% dels docents de secundària són dones, però només el 39% són directores. Aquesta és una infrarepresentació massiva de dones en rols de lideratge.

No només és una estadística inacceptable, sinó que també envia un missatge equivocat a les nenes abans que surtin al món laboral. En un àmbit d'ensenyament dominat per les dones, hauria de ser la norma perquè les dones aspiren a ser les líders en el seu camp. La majoria dels rols de lideratge dins de l'ensenyament són ocupats per homes, sovint homes grans, amb un enfocament estereotípicament masculí i una xarxa de "joves veterans" per donar suport. Fins i tot en el millor dels casos, són models a seguir per a les dones joves.

Fora de la professió docent, la vida laboral "al cim" segueix dominada pels homes i la creació de xarxes juga un paper important en l'èxit. Les noies necessiten tenir el poder per competir en aquest entorn i això requereix grans models a seguir. En abordar la bretxa de gènere en el lideratge dins la nostra professió, també assegurarem que estem inspirant i infonent confiança en les joves líders femenines del futur.

Inspirant dones líders

Em va encoratjar veure el llançament la setmana passada del primer "programa de direcció només per a dones" de la National Professional Qualification for Headship (NPQH), que té com a objectiu abordar algunes de les barreres al lideratge en una àrea que impacta en la vida dels joves a tot arreu. El curs, que donarà suport a les dones per abordar els desafiaments de la direcció i inspirar a convertir-se en líders, ofereix una oportunitat important.

Com una de les directores més joves d'una escola per a nenes, i com una jove líder femenina, puc identificar-me plenament amb molts dels desafiaments que afronten les dones. Una direcció implica més enllà d'assumptes educatius i això certament em preocupava. Fa falta ser comercial, un gerent de finances, un networker, un orador inspirador, un expert en salut i seguretat. Ser una directora molt jove també comporta el desafiament d'obtenir el respecte d'una força de treball amb més edat i la possible preocupació dels pares. Tinc la gran fortuna de dir que els pares m'han demostrat un suport aclaparador, com es mostra en la nostra recent inspecció de l'ISI.

Com un curs exclusivament femení, aquesta nova qualificació permetrà posar èmfasi en els temes que més importen a les dones. M'encanta el fet que estarà dirigit per inspiradors models femenins que inculcarán a les dones la confiança que tenen les habilitats requerides per fer la feina.

Lliure d'estereotips

De tot cor defenso l'ensenyament adaptat a dones i noies. Veig els beneficis d'això tots els dies. A la meva escola, Nottingham Girls 'High School GDST, l'ensenyament està lliure d'estereotips. Això ajuda a garantir que les noies marxin d'aquí com a dones segures i segures de si mateixes amb una convicció interna i resolta que poden ser el que vulguin i fer el que vulguin. Aquesta qualificació només per a dones oferirà a les mestres joves l'oportunitat de captar oportunitats de lideratge amb un vigor, entusiasme i compromís similars.

Una de les meves principals motivacions per entrar en un paper de lideratge va ser que desitjo donar poder a les noies aquí a la meva escola perquè tinguin èxit, en qualsevol carrera que triïn, i aquest curs té objectius similars.

Ara més que mai, donat l'alt nivell del món en què vivim, les noies necessiten poderosos models a seguir i les dones directives estan en una posició única per predicar amb l'exemple, és clar, tant en escoles per a nenes com en escoles mixtes. Dirigeixo un equip directiu femení jove i dinàmic (amb una edat mitjana de 37 anys) que inclou futures mares. És crucial no només dir sinó també demostrar que ser una mare treballadora és absolutament compatible amb ser una gran líder. Per a les noies de la meva escola, no són només paraules i retòrica, és real, autèntic i genuí, i he vist l'impacte que això ha tingut en elles. Poden relacionar-se amb el que fem i veure que també poden fer-ho. Ens veuen a la xarxa, donant xerrades inspiradores, guanyadores d'elogis, i prosperen en això.

Espero que aquesta nova qualificació sigui un pas important en l'apoderament de les dones en tota la nostra professió, que els ajudi a veure que són més que capaços de les demandes de la direcció, que tenen les habilitats i les eines per fer la feina i que poden tenir èxit, i el tindran. M'encantaria ser part d'això: ajudar a garantir que les futures generacions aspirin a ser no només excel·lents mestres sinó també grans líders del futur.

*Julie Keller és la directora de Nottingham Girls' High School GDST