Abolir l'educació diferenciada no reduiria els estereotips de gènere

Article d'opinió escrit por Barbara Ennis* en The Irish Times, dimecres, 7 de febrer de 2018.

Que ho digui la directora d'una escola per a nenes pot estranyar, però vaig a ser honesta: aparentment, la idea d'abolir l'educació diferenciada sexe pot semblar assenyada. Després de tot, acabem de sortir d'un any en el qual les persones de la revista Time de l'any eren les dones del moviment #MeToo, i enderrocar les barreres entre els sexes durant els anys més formatius de l'escola sembla ser positiu.

Com a mínim, donades les històries que han dominat els titulars en els últims mesos, certament és un argument oportú.

Certament he estat pensant en això en les últimes setmanes des que el senador laborista Aodhan Ó Riordáin va fer un defensa pública de tal moviment, argumentant que "és hora que reavaluem genuïnament la justificació, si té alguna, de la segregació dels nostres fills al llarg de línies de gènere en moltes de les escoles de la nostra nació ".

És correcte que necessitem un debat, però no sobre els mèrits (o no) de l'educació diferenciada, sinó que hem d'analitzar què poden fer les nostres escoles per preparar millor als nostres joves per al món en què s'incorporen quan completen la seva escolarització.

L'abolició de les escoles diferenciades seria un canvi dramàtic però increïblement superficial que finalment no arreglaria absolutament res; una amputació on es necessita microcirurgia.

Al centre de l'argument a favor de l'abolició es troba l'afirmació que les escoles diferenciades condueixen a estereotips de gènere, restringeixen l'elecció del subjecte i són un entorn educatiu manufacturat que no té rellevància en el món modern.

Però això és perdre l'objectiu. Les escoles són, per la seva pròpia naturalesa, configuracions fabricades. No són simples o lleugers, els microcosmos definits de la societat: són construccions socials on els joves es reuneixen amb el propòsit de l'educació.

Autoconfiança

En aquest context, hi ha diverses àrees en què totes les escoles secundàries poden participar per preparar a nois i noies adolescents per a un món que està menys limitat per l'assetjament sexual i altres formes d'assetjament.

Això inclou desenvolupar l'autoconfiança en els estudiants i ensenyar-los exactament què és l'assetjament mitjançant l'ús estratègic de textos literaris, música, paraules, teatre i pel·lícules.

La provisió d'un fòrum, ja sigui a través d'obres de teatre o sessions de joc de rols, que els ensenyi als estudiants a reconèixer diverses formes d'assetjament, així com a donar poder als estudiants per nomenar-i avergonyir, "apagar" i no tolerar-ho, és crucial.

S'ha d'evitar oferir als estudiants els temes estereotipats de gènere passats de moda.

Examinar la dinàmica de poder dins de les agrupacions socials a les escoles, i ressaltar quines conductes no s'han de permetre, és essencial.

Ajudar els adolescents a deixar de tenir un rendiment acadèmic deficient també és fonamental, com ho és desterrar la timidesa o els eufemismes durant la discussió de temes difícils.

Finalment, parlar és clau per resoldre cada problema que afecta el desenvolupament dels estudiants.

En altres paraules, el diàleg obert, desvetllar a través del debat i fer aflorar temes tabú és el que s'ha de fer en les nostres escoles: no permetre que res quedi amagat.

Tot això són temes fonamentals, crucials. I en tots anem amb retard.

Valents

Francament, hem de ser valents, tant com puguem. Les escoles són importants camps d'aprenentatge sobre els tipus incorrectes de comportament social: els nens sovint són encoratjats pels seus grups de companys a ser grollers, i les nenes a ser submises i obedients.

Tot el que els nostres homes i dones joves volen veure està a tres clics o es passa d'un cop en els seus telèfons intel·ligents; això passa tant a les escoles mixtes com en les diferenciades.

Però no és la construcció de gènere de les escoles el que necessita debat. És el currículum ocult de les escoles el que ho fa, on es pot fer gran part del mal, i com podem fomentar aquests entorns intricadament manufacturats per construir i oferir una societat millor i més igualitària.

Situar el nostre enfocament en qualsevol altre lloc seria un gran perjudici per als nostres joves i, en última instància. a la nostra societat futura

És fàcil caure en el parany de creure que un simple canvi dràstic, com l'abolició de les escoles diferenciades, podria funcionar com una panacea i solucionar aquests problemes d'una sola vegada.

Com vaig dir, gairebé podria semblar una bona idea, o almenys un digne debat, en aparença. No obstant això, aquest problema és molt més profund. I fins que no ho reconeguem i comencem a abordar-lo en conseqüència, no començarem a veure el canvi que tant necessitem.

*Barbara Ennis és la directora d'Alexandra College, Milltown, Dublín.