A les escoles diferenciades, els estereotips de gènere són nuls

Article de Kevin Stannard, publicat el 3 de novembre de 2018 en https://www.tes.com/news/single-sex-schools-gender-stereotypes-are-void?amp&__twitter_impression=true

Quan els nois i les noies s'eduquen per separat, tots dos tenen una major consciència de la igualtat, escriu el Dr. Kevin Stannard

En la seva recent visita, la duquessa de Sussex va comentar quant s'havia beneficiat d'assistir a una escola de nenes, descrivint la seva experiència com a "empoderadora". Si bé no sempre (o mai) és una gran idea fer servir a la família real com una pedra de toc (Philip sobre la correcció política, Andrew sobre les despeses de negocis o Beatrice sobre la merceria), és segurament alguna cosa més que un interès passatger que algú que d'una altra manera ha capturat el zeitgeist es va prendre la molèstia de recolzar un model educatiu que ja no és la norma.

Els directors d'escoles diferenciades (generalment de nois) que s'han convertit en mixtes, de vegades tracten de mostrar-se com els que tenen el dit en el pols dels costums moderns, caracteritzant subtilment o no tan subtilment a les escoles diferenciades com d'altres temps. Però els protagonistes en ambdós costats d'aquesta divisió aparentment clara estan d'acord en la necessitat de garantir que tots els joves estiguin preparats per a una societat amb igualtat de gènere en la qual les persones tinguin les mateixes oportunitats. No difereixen en els extrems, però és sorprenent que, en una observació més propera, tampoc difereixin molt en els mitjans.

Es parla molt sobre la necessitat que la "ceguesa de gènere" aparentment reflecteixi i reforci a la societat en general. El títol del programa de la BBC de 2017, No més nens i nenes: ¿poden els nostres nens anar sense gènere? va ser enganyós. El Dr Javid Abdelmoneim advocava essencialment per tractar els nens i nenes de manera diferent, però contraintuitívamente. Dit de manera simplista, a les noies se'ls ensenyava a ser més valentes; als nois a connectar més amb els seus sentiments.

Es dedueix que separar els nens de les nenes no és un model diferent i oposat, sinó una extensió lògica de l'argument (i l'evidència) que els nens i les nenes estan subjectes a estereotips i expectatives de gènere; i per preparar-los per a un món en què tots estiguin igualment empoderats, aquestes diferències s'han d'abordar (i oposar-se) de manera franca i explícita, i no ficar-les sota la catifa.

Com afirma Margrét Pala Ólafsdóttir, feminista radical i fundadora radical de les escoles Hjalli a Islàndia, "la millor manera d'acostar-se a la igualtat és admetre les diferències". Les estratègies adoptades en aquestes escoles, en les quals els nens i les nenes en edat escolar primària s'ensenyen per separat durant gran part del dia, tenen una sorprenent similitud amb els enfocaments defensats per Abdelmoneim.

Les estratègies reeixides dirigides a soscavar les diferències de gènere socialment construïdes reconeixen la necessitat de tractar de manera diferent als nens i nenes des de molt jove. El concepte de ceguesa de gènere no és un principi per a qui busqui seriosament integrar les disposicions cap a la igualtat de gènere i l'empoderament.

Parlant sobre el memoràndum de Markle, la periodista Susie Mesure va observar que, "estranyament, en una escola de nenes, els estereotips no són una cosa del que haguem de preocupar-nos massa perquè tothom és tractat com un individu".

Però, per què fer servir la paraula "estranyament" per descriure una correlació de sentit comú? Té molt sentit equiparar els entorns diferenciats amb la interrupció dels estereotips, ja que, si bé els objectius d'igualtat no són impossibles d'aconseguir en un entorn mixt, s'aconsegueixen de manera més directa en un entorn diferenciat, un punt defensat de manera convincent per una universitat en un estudi d'aquestes escoles islandeses: els estudiants que havien assistit a aquestes escoles tenien "major consciència sobre la igualtat de gènere", inclosa la convicció que els seus pares havien d'assumir la mateixa responsabilitat per les tasques familiars i relacionades amb la llar.

Kevin Stannard és director d'innovació i aprenentatge en Girls 'Day School Trust. La seva adreça de Twitter és @KevinStannard1