Les causes profundes de la masculinitat tòxica

Reproduïm a continuació un artícle d'Andrew Mullins*, publicat en Mercator.net el 4 de novembre de 2019 sota el títol "The deeper causes of masculine toxicity".

Recentment, els australians han vist estudiants majors d'una escola d'elit de nois de Melbourne que cridaven cants espantosament misògins en el transport públic. Això ha donat ales als que sostenen que no només l'escola diferenciada és irrellevant en els nostres temps, sinó que també contribueix a una masculinitat tòxica que sembla ser el centre de tant dolor per a les dones.

Però són les escoles diferenciades la causa d'aquesta masculinitat tòxica?

Loren Bridge, de l'Alliance of Girls Schools Austràlia, no ho creu així. Ella argumenta que "és només un reflex de la nostra societat en aquest moment". I com a directora d'escoles de nois durant gairebé 20 anys, estic d'acord que les causes són molt més profundes.

La violència contra les dones i la cosificació sexual que saturen la nostra societat reflecteixen l'estat de la nostra cultura contemporània. Que un petit percentatge d'institucions que eduquen nois es prengui com a responsable del mal comportament catastròfic dels homes en la nostra societat té tant sentit com culpar les famílies tradicionals per la ruptura del matrimoni.

Es catastròfic.

La violència contra les dones continua augmentant, segons l'Institut Australià de Salut i Benestar. En l'última setmana, hem llegit sobre la sentència de 30 anys dictada al violador i assassí drogoaddicte de Aiia Masarwe, que era una bella estudiant d'intercanvi palestina que s'ocupava dels seus propis assumptes mentre tornava a casa de la classe d'anglès. El primer ministre victorià Daniel Andrews va dir que el crim reflectia les "actituds sexistes en la nostra societat".

La setmana passada també vam veure la mort de l'infame Ivan Milat, responsable de l'assalt i assassinat de sis joves motxileres. Gairebé el 2 per cent de les dones australianes van reportar violència per part de la seva parella a 2016. L'ABC va informar que la policia australiana es va ocupar de 5.000 assumptes de violència domèstica i familiar per setmana en 2016. Això és un cada dos minuts, 264.028 per any. I aquesta xifra va augmentar un 7 per cent respecte a l'any anterior.

L’abús sexual de les dones també està en augment. La policia australiana va registrar 25.000 agressions sexuals en 2017 amb delictes d'agressió sexual que van augmentar en un 40 per cent en l'última dècada. Però la dinàmica de l'abús és complexa. Hi ha proves que la cosificació masculina de les dones s'associa amb les dones que es converteixen en objecte elles mateixes, el que porta a un major augment dels casos. En l'estudi, el 65 per cent de les dones van informar en temps real que van ser sotmeses a comportaments d'abús sexual, com ser grollerament piropejades o xiulades.

Llavors, qui és responsable?

Hi ha un moment en la vella pel·lícula de Dennis the Menace on George Wilson (interpretat per Walter Matthau) proclama amb frustració "En una tragèdia de tals proporcions algú ha de ser el culpable!" Llavors, a qui culpem per la sexualització catastròfica i l'abús de dones en la societat occidental contemporània?

I el més important, hi ha alguna manera d'arreglar això?

L'única forma significativa d'explorar comportaments humans deficients és treballar dins d'un paradigma de psicologia fiable. Com va insistir la filòsofa britànica Elizabeth Anscombe, "hem de deixar de fer filosofia moral fins que aclarim la nostra psicologia".

Llavors, què estem buscant? La psicologia sòlida ha de fer més que tractar els comportaments com a fenòmens. Les psicologies conductistes són d'ús molt limitat per comprendre les causes. Tampoc són d'utilitat les psicologies que eliminen la possibilitat del lliure albir humà, tot i la llibertat restringida que sovint resulta de l'educació i el condicionament previ.

Una psicologia sòlida ha de tenir en compte la forma corporal en què els éssers humans desenvolupen hàbits i addiccions, però també ha de reconèixer el poder d'elecció i convicció en la motivació. Una psicologia tan completa va ser proposada pel filòsof medieval Tomàs d'Aquino, qui, dins d'un paradigma corporal, va abraçar tant l'emocional / apetitiu com allò racional. Va suggerir, seguint les idees d'Aristòtil, que la llibertat és una conseqüència de la racionalitat i que la realització humana requereix condicionaments volitius, conviccions dels deures d'un com a membre responsable de la família i la societat, i el desenvolupament de les virtuts morals i intel·lectuals com disposicions operatives habituals dins d'aquest marc

Llavors, utilitzem aquesta lent de la virtut per a considerar el fenomen dels comportaments profundament autocomplaents que caracteritzen l'abús i la violència contra les dones. L'abús, d'una banda, es pot entendre com una deficiència irreflexiva de la virtut de la temprança, que és la capacitat habitual de triar els plaers en la mesura que són bons per a nosaltres.

Però qualsevol abús habitual d'altres ha de ser més que impulsiu perquè serà un reflex d'una actitud pensada i complaent. Per tant, és un fracàs no solament de la temprança sinó també de la justícia, que és la qualitat del caràcter mitjançant la qual prenem decisions habituals que tenen en compte els drets dels altres. Tota dona té dret a la seva dignitat personal, que es valora no per la seva aparença sinó per la seva persona. És només quan tractem els altres amb profund respecte en tot moment que estem actuant d'una manera veritablement justa.

I quan un home fa servir la violència no per defensar-se a si mateix ni als altres, sinó per imposar la seva pròpia voluntat a aquells físicament més vulnerables, mostra que no té la virtut de la fortalesa perquè s'apropia malament de la força i la determinació per motius purament egocèntrics. En lloc d'utilitzar la seva capacitat per perseguir objectius difícils per portar la justícia al món, un home que recorre a la violència domèstica o sexual la fa servir per raons completament egoistes.

Llavors, com es poden posar remei aquestes deficiències de temprança, fortalesa i justícia?

Aristòtil identificaria dues tasques: entrenar les nostres emocions i impulsos, i educar les nostres ments en conviccions correctes i eleccions habituals.

I això segueix sent tan vàlid ara com fa dos mil cinc-cents anys. Aquest desenvolupament del sentiment refinat, d'una banda, i de l'altra, l'educació d'eleccions i conviccions, es troba al cor mateix de l'educació moral que comença en la família i que ha de ser recolzada en tots els nivells de la societat. Aquest no és un problema primordial o marginal dels estils d'escolarització. Tant l'entrenament explícit dels nostres apetits emocionals com l'educació de les nostres conviccions són necessaris. La nostra societat està fallant en tots dos aspectes.

Aquests conceptes de justícia, fortalesa i temprança no són conceptes arcaics lluny de les necessitats contemporànies.

Durant els últims quatre anys vaig realitzar tallers per a tots els cadets d'oficials de segon any en ADFA, l'Acadèmia de l’Exèrcit de Defensa Australiana a Canberra, precisament amb l'objectiu de fomentar el desenvolupament d'aquestes fortaleses de caràcter. ADFA, una institució terciària mixta, ha hagut de combatre els seus propis desafiaments culturals de misogínia i abús sexual en els últims anys i potser aquestes realitats van provocar el focalitzar-se en el desenvolupament de l'caràcter.

La forma en què els joves desenvolupen fortaleses de caràcter difereix significativament de la manera com els nens petits ho fan. Els joves han de ser autodirigits en el seu exercici d'autocontrol, de manera que l'enfocament serà desenvolupar conviccions dels deures d'un cap a les dones, una consciència profunda de la profunditat del condicionament que condueix a addiccions a la pornografia i altres formes de cosificació. I un compromís amb comportaments positius continus que poden substituir, amb el temps, els comportaments negatius.

Per exemple, en una unitat sobre el desenvolupament de la temprança i l'autocontrol, s'encoratja als participants del taller a reflexionar sobre les següents declaracions que reconeixen l'impacte dels condicionaments previs, però també el poder d'establir objectius i triar.

He de triar a què li paro atenció. Desenvolupem l'hàbit de parar atenció no per impuls, aprendre a fixar la nostra atenció en el que és correcte, no en el que és simplement agradable o gratificant. Al que parem atenció, al que mirem, al que llegim i veiem, tot ens diu molt sobre qui som, qui volem ser i els nostres valors. A l'gestionar els meus pensaments tinc el poder de triar el que em motiva, no només de permetre que els desitjos i impulsos habituals dominin la meva vida.

Entenc que l'amor és el gran motivador... així que he de entrenar-me per estimar les coses correctes. Aprenc a triar els plaers sàviament. M'adono que moltes motivacions poden ser impulsos i desitjos habituals que poden ser bons o no, així que intento assegurar-me que les meves motivacions es basin en eleccions veritables i no només en el condicionament previ de les meves expectatives. Què espero? Sóc conscient de les coses que em motiven? Els meus desitjos i impulsos? ¿Cobejar les possessions o la popularitat dels altres? Si em commouen indegudament els desitjos de plaer, de poder, de consol, de reconeixement, d'afecte… aquestes es convertiran en les meves motivacions clau.

Jo manego les meves passions. La ira destrueix les relacions. Treballo decididament per eliminar la ira del meu caràcter? Alguna vegada parlo amargament dels altres? ¿Permeto alguna vegada que l'enveja i la gelosia enverinin la meva perspectiva? Alguna vegada menjo o bec massa pel meu propi bé? Sé com dir-me no a mi mateix? Sé com aturar les coses que són personalment agradables quan els meus deures amb els altres ho requereixen?

Integro la meva vida sexual en el meu caràcter. La meva activitat sexual m’afectarà com a persona, la meva pau de cor, les meves relacions i fins i tot la meva salut. Si el sexe s'integra en una personalitat i és un reflex del lliurament exclusiu en una relació, nodrirà i enriquirà. Si és un exercici de gratificació, és egoista i destructiu de les relacions. Mai hem de fer servir els altres per als nostres propis fins.

Els cadets oficials que participen en aquest programa han respost cada any amb avaluacions molt positives. Es van considerar facultats per adoptar millors comportaments i una major llibertat. Perquè la llibertat és el resultat quan tenim la capacitat de seguir les nostres conviccions i ideals en lloc de ser esclaus d'impulsos i condicionaments a mitges.

Lamentablement, la nostra societat nega la causa fonamental de l'abús sexual, que és un individualisme radical que no coneix límits. Conservem la gratificació sexual com un dret privat, separant-lo de la justícia. I qualsevol societat que elevi l'individualisme sobre les responsabilitats cap als altres generarà, a gran escala, disfuncionalitat en les relacions entre homes i dones i, en última instància, sembra les llavors de la seva pròpia desaparició.

Per tant, és absurd suggerir que les escoles diferenciades són la causa d'aquestes actituds sexistes per la seva pròpia naturalesa. L'educació dels ciutadans en justícia i virtut és tasca de totes les famílies i el govern té el deure de recolzar aquest gran esforç a cada pas. I només a la llum d'això és raonable insistir que totes les escoles tinguin un paper en el reforç de la capacitació i l'educació que es requereixen per desenvolupar el caràcter d'homes i dones joves que veuran el desenvolupament d'una societat veritablement justa.

*El Dr Andy Mullins ensenya la formació de l'caràcter en un Màster de la Universitat de Notre Dame Austràlia. El seu doctorat va investigar la intersecció de la neurociència i la virtut moral. És l'autor de Parenting for Character. Pot ser contactat en apjm.vic@gmail.com.