Cinc tendències en tecnologia de l'educació que convé tenir en compte en 2022

Article de Nick Morrison, publicat a Forbes el 31 de desembre de 2021.

Els últims dos anys han estat un període tumultuós per a la tecnologia de l'educació: mai s'ha gastat tant en tants dispositius en tan pocs mesos.

Però ara que més nens, i mestres, tenen accés a més tecnologia que mai, què passarà? Va parlar amb diversos experts per tenir una idea d’algunes de les tendències en la tecnologia de l'educació que convé tenir en compte aquest any 2022.

Aprenentatge personalitzat

L’aprenenentatge personalitzat ha estat durant molt de temps el somni dels defensors de la tecnologia de l’educació, i la pandèmia l’ha acostat més que mai a convertir-se en realitat, segons Matt Cole, Vicepresident sènior del gegant mundial de tecnologia de l’educació Promethean.

Les mesures per facilitar la transició a l'aprenentatge a casa van fer que es posessin que es posessin més dispositius en mans dels nens i que els mestres creessin una quantitat de recursos digitals sense precedents.

“La creació de classes individuals i l'aprenentatge personalitzat mai havia estat tan fàcil ni possible, ja que ara hi ha molta més tecnologia i accés al contingut digital a l'aula”, dice Cole.

“Els mestres poden veure quins alumnes estan al dia, quins alumnes s’estan quedant enrere i quins poden estar por davant. Amb aquestes dades es dóna la possibilitat de donar el següent pas, que és passar a l'aprenentatge personalitzat ".

“Més activitats basades en l'ordinador també ofereixen als mestres més dades sobre el progrés dels alumnes, el que permet veure'ls en alta definició”, segons la Dra. Elise Ecoff, directora del grup d'escoles internacionals North Anglia Education.

“Això significa desenvolupar coneixements" en temps real "perquè els professors tinguin una comprensió més profunda de les necessitats d'aprenentatge dels seus alumnes i del que es requereix per ajudar-los a aprendre més", diu.

“Aquest canvi farà que la tecnologia passi del domini dels dispositius d'ensenyament i els programes de programari a una proposta educativa molt més sofisticada. Les dades i l'anàlisi proporcionaran una experiència d'aprenentatge més personalitzada per als estudiants".

Tancant la bretxa

La pandèmia va exposar brutalment les diferències que va acentuar les bretxes entre els alumnes: en l'accés als dispositius digitals, el suport dels pares amb l'aprenentatge a la llar i fins i tot les velocitats de banda ampla.

Els programes per equipar més nens amb dispositius i els 65 mil milions de dòlars reservats per millorar la banda ampla com a part del Projecte de Llei d’Infraestructura de l’Administració de Biden són passos en la direcció correcta, i durant els propers 12 mesos podem esperar veure tecnologia educativa com un intent de reduir més la bretxa.

“El que vam veure era una situación en la que els alumnes que estaven endarrerits es van endarrerir encara més”, va dir Adam Chace, director de tecnologia de l'empresa de tecnologia educativa Curriculum Associates.

“Els estudiants que el necessitaven amb major freqüència eran els que tenien menys accés a dispositius i banda ampla.

"La majoria dels nens no van tenir una bona experiència d'aprenentatge durant la pandèmia, però això obre les portes a nous productes i tecnologia".

L'enfocament canviarà les eines que puguin identificar ràpidament en quin nivell estan treballant els estudiants i brindant als mestres els recursos per abordar bretxes específiques, diu, amb un èmfasi paral·lel per fer la vida més fàcil als mestres.

"Els mestres estan treballant amb probablement les aules més desafiants que han tingut alhora que els estem demanant que intentin resoldre aquest problema", afegeix Chace.

"Més que mai estem motivats per trobar solucions que estalviïn temps als mestres al oferir-los els mitjans per avaluar ràpidament l'estat de l'aula".

Centrant-se en la relació professor-alumne

Per a moltes persones, la lliçó del major experiment d'aprenentatge remot ha estat la de remarcar la importància de la relació mestre-alumne, i això passarà a primer pla en els propers dotze mesos, segons Jack Lynch, director executiu de l'empresa de tecnologia de l'educació Houghton Mifflin Harcourt.

“Les eines més poderoses, i les que perduraran, també se centraran en la interacció i les relacions humanes”, diu. "Això és molt diferent a les pràctiques d'aprenentatge virtual que es van aprofitar, per necessitat, per ajudar-nos a passar els primers dies de la pandèmia."

“L'aprenentatge remot és aïllat i poc atractiu per a molts estudiants, i avança que els educadors adoptaran programari que pugui combinar el millor de la tecnologia amb les millors experiències i eines a l'aula, que ampliï les capacitats dels professors, que ja tenen molta feia, i els ajudin a personalitzar l'experiència d'aprenentatge."

Entre les solucions que espera que surtin a la llum l'any 2022 es troben una major integració entre l'ensenyament i l'avaluació, una connexió més estreta entre l’anàlisi de resultats i l'ensenyament en l'aula, i l'ús de la intel·ligència artificial com assistent personal dels professors, el que li dóna al professor una major capacitat d'atenció als seus alumnes.

“L'accés a solucions tecnològiques bé dissenyades i centrades en el ser humà té un gran potencial per generar un impacte durador el proper any i més allá”, agrega Lynch.

L’aprenentatge mixte / híbrid no desapareixerà

Si pensava que l'aprenentatge combinat i híbrid era només per a la pandèmia, és possible que s’ho repensi. 

Els districtes escolars han gastat una enorme quantitat de diners en tecnologia de l'educació en els últims dos anys i van a aprofitar al màxim la seva inversió l'any 2022, a Cole. A més d'això, hi ha més recursos disponibles digitalment que mai.

Tot això significa que un model d'aprenentatge combinat, una barreja d'ensenyament en línia i presencial, es torna més atractiu i més factible.

“Els districtes escolars es van veure obligats a prendre decisions de compra ràpides per a recolzar l’aprenentatge remot i en la llar i veurem que cada vegada més districtes parlin sobre com poden usar aquestes inversions en un entorn d’aprenentatge mixte”, diu Cole.

“Verem més col·laboracions en tecnologia de l'educació a mesura que els districtes busquen maximitzar la seva inversió”, afegeix. “Voldran assegurar-se de que estan estandaritzant les eines que estan utilitzant i ha d’haver-hi una sinèrgia entre aquestes eines i com interactuen".

L'aprenentatge híbrid pot haver estat el resultat d'una emergència, però hi ha estudiants a qui els va bé amb una combinació de lliçons presencials i en línia. Fins i tot quan l'aprenentatge presencial es restableixi per complet, l'aprenentatge híbrid seguirà sent una opció preferida per una minoria.

“Certamente hi ha estudiants que prosperen en aquest tipus d'entorn i espero que els estudiants, els pares i els districtes continuïn aprofitant això, allá on tingui sentit”, diu Cole.

I si més no, les escoles voldran conservar l'opció de canviar a aprenentatge híbrid a curt termini si sorgeix la necessitat novament.

Gamificació

Un major ús de la tecnologia en l'aula conduirà a un ús més ampli dels jocs en l'ensenyament i l'aprenentatge, diu Chace.

“Veurem molta més gamificació i estudiants creant contingut uns per a altres”, diu. “Si s’identifica on tenen necessitats els estudiants i se’ls ofereixen recursos, aquests recursos han de ser efectius i, per a ser efectius, han de ser atractius.

"Tenim una situació en la que, especialment a l'escola secundària, els estudiants són nadius digitals i tenen altes expectatives de les aplicacions digitals, per la qual cosa hem d'assegurar-nos que els jocs que els oferim compleixen aquestes expectatives".

Això també inclourà estudiants que creïn el seu propi contingut i col·laborin entre sí, així com  professors que utilitzin recursos creats per dissenyadors de jocs, el que ofereix als estudiants el repte suficient per mantenir-los interessats.

Els jocs també són una forma eficaç d'arribar als estudiants, que han passat gran part dels últims dos anys no només aprenent en línia, sinó també socialitzant en línia, afegeix Chace.

I així el 2022

Però és important no deixar-se emportar per la tecnologia de l'educació. Després d'haver passat tant temps fora de l'aula, molts estudiants agraeixen la tornada a l'aprenentatge presencial, així com l'oportunitat de familiaritzar-se amb el contingut físic, i no només digital.

El tancament de les escoles i l'aprenentatge remot han demostrat la importància de la tecnologia en l'educació, però per a molts estudiants també ha demostrat la importància d'estar en una aula amb un mestre.

I encara que els últims dos anys han vist una dècada de progrés en la tecnologia de l'educació, els propers mesos no seran tant una revolució com una evolució.