Millors resultats acadèmics de les noies però encara lluny en STEM

Aquest article d'opinió de Marise McConaghy fou publicat en The Sydney Morning Herald el 21 de desembre de 2019. 

Si bé els resultats acadèmics mai han de considerar-se la única mesura d'una bona educació, per descomptat són una mesura important d'èxit.

En els últims anys s'ha parlat molt sobre les diferències de gènere observades en els resultats acadèmics, les inscripcions universitàries i les carreres professionals. Existeixen nombrosos estudis d'investigació que mostren inequívocament que els estudiants de les escoles diferenciades es beneficien acadèmicament d'un entorn d'aprenentatge lliure d'estereotips de gènere, prejudicis inconscients i pressió social.

Llavors, per què, si les noies superen els nois a l'escola i ocupen el 58 per cent de les places universitàries, encara veiem una manca de dones representades en llocs de lideratge sènior, en juntes directives, com CEO i en STEM ( ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques)

Un estudi publicat al desembre de 2018 per l'Australian Gender Equality Council pot tenir la resposta. Va trobar que les noies educades en escoles diferenciades se senten tan segures de si mateixes com els nois educats en tals escoles. L'informe Hands up for Gender Equality va revelar que l'autoconfiança dels estudiants de les escoles diferenciades era "neutra pel que fa a l'gènere".

La investigació, dirigida pel Dr. Terrance Fitzsimmons de la Universitat de Queensland, es va basar en una enquesta a més de 10,000 estudiants en els anys 7 a 11. Va demostrar que per a les noies d'escoles diferenciades, no hi havia absolutament cap diferència de gènere en l'autoconfiança - un atribut que es considera de vital importància per a l'èxit en el treball i la vida, i potser particularment per a l'èxit en l'ingrés a la feina.

Fitzsimmons suggereix que la manca de confiança de les dones en el lloc de treball no és innata. No està present en noies educades en un entorn exclusivament femení; en canvi, es veu erosionat per factors externs com el sexisme i els estereotips de gènere presents en entorns mixtos, des de les escoles fins als llocs de treball. Ell postula que s'ha de posar més èmfasi en "l'autoavaluació de les organitzacions primer, en lloc de començar des de la posició de tractar de resoldre el problema de les dones".

Donant suport a aquest punt de vista, un estudi de 2016 de la Universitat de Bristol va trobar que les noies de les escoles mixtes tenen una autoestima més baixa que les noies de les escoles diferenciades. L'estudi va concloure que les escoles diferenciades fomenten "una millor autoestima, benestar psicològic i social a les adolescents".

La neurociència és prou clara: no existeix l'anomenat cervell rosa o cervell blau. Qualsevol diferència en el rendiment acadèmic generalment es redueix a l'ambient d'aprenentatge i els biaixos de gènere. Hi ha un ampli reconeixement de el dany que poden causar els prejudicis i els estereotips de gènere.

Per tant, si bé les noies poden estar millorant en els resultats generals en l'any 12, una mirada més propera revela que les noies en entorns mixtos no estan triant matèries STEM de nivell superior. Un estudi realitzat per la Universitat de Monash revela que les noies a les escoles diferenciades tenen un 85% més de probabilitats d'estudiar matemàtiques i ciències de major nivell que les noies a les escoles mixtes.

Si bé els resultats de NAPLAN mostren que les noies superen els nois en lectura, escriptura, ortografia i gramàtica i puntuació, als nois els va millor en aritmètica.

Actualment, les noies són superades en nombre de quatre a un en les classes de física per a adults majors i gairebé dos a un en matemàtiques avançades. No és sorprenent que les dones constitueixin només el 16% dels graduats universitaris de STEM.

Les escoles de noies tenen un avantatge quan es tracta d'eliminar el gènere o normalitzar l'estudi de les ciències i les matemàtiques. Elles miren a les seves companyes i veuen que és normal que estudiïn aquestes matèries: cada estudiant a la classe de física o matemàtiques de nivell superior és una noia. I veuen a moltes estudiants majors i alumnes de la seva escola estudiar i obtenir títols en els camps de STEM.

Un estudi d'investigació recent de la UCLA als EUA va mostrar que les graduades de les escoles de noies tenien més probabilitats de tenir nivells més alts d'autoconfiança en ciències que les graduades de les escoles mixtes.

Els autors de l'estudi de la UCLA van descobrir que les graduades de les escoles de noies tenien més probabilitats de dir que podien explicar els resultats d'un estudi, comprendre els conceptes científics, usar les seves habilitats tècniques i qualificar la seva capacitat de pensament crític més que les noies de les escoles mixtes.

Els autors van declarar que a l'agafar el compromís acadèmic i l'autoconfiança científica junts, van veure un retrat d'una jove que té una mentalitat acadèmica, confia en les seves habilitats i que realment està preparada per a l'èxit.

Marise McConaghy és la directora de Strathcona Girls Grammar i vicepresidenta del Comitè Executiu de l'Aliança d'Escoles de Noies d'Australàsia.