Socialització de gènere a l'escola

Nou llibre d'Educació centrat en la socialització de gènere a l'escola. 


Jaume Camps acaba de publicar el llibre 'Socialització de gènere a l'escola' (Furtwangen Editores-UIC Publicacions), el número 3 de la Serie Educación que edita la Universitat Internacional de Catalunya. El llibre tracta la perspectiva de gènere a l'escola, i analitza la seva evolució al llarg de la història.

La història de l’escola des de la perspectiva del gènere s’ha accelerat en els darrers decennis. Després de segles d’escoles obertes només als homes, la reivindicació educativa de les dones es va obrir pas amb la creació d’institucions destinades a elles i, més endavant, amb la inclusió de nois i noies al les mateixes aules. Malgrat la causa de la generalització de l’escola mixta es troba principalment en el terreny de l’eficiència econòmica, aquest tipus d’escolarització responia a aquestes propostes d’igualtat.

D’aquesta manera, en pocs anys, la majoria d’escoles dels països occidentals van admetre alumnes de l’altre sexe; i l’escolarització separada de noies i nois va quedar reduïda a uns pocs establiments que, en l’opinió pública de molts països, sovint apareixien com a anacrònics.

No obstant això, amb els anys que han passat des d’aquests fets, l’escolarització mixta ha anat mostrant les seves dificultats educatives i de socialització. Aquest llibre aprofundeix en les raons psicosocials d'aquestes dificultats, i planteja la transcendència educativa de la coeducació i la separació dels sexes a les aules.

D'aquesta manera, el professor Jaume Camps aporta llum al debat sobre els avantatges i inconvenients d'aquestes dues tipologies escolars en perspectiva de gènere.

 

Camps, J. (2011). Socialització de gènere a l'escola. Barcelona: Furtwangen Editores-UIC Publicacions.