I si endarrerim un any l'escola per als nois?

Of Boys and Men: Why the Modern Male is Struggling, Why Matters, and What to Do about It de Richard V. Reeves. Brookings Institution Press, 2022, 256 pàgines.

Ressenya de Scott Winship, membro sènior i director d'estudios sobre la pobresa en el American Enterprise Institute, publicada en Education Next en octubre de 2022.

Of Boys and Men és aquell llibre estrany de política educativa amb el poder de sacsejar fins i tot als lectors que han pensat àmpliament sobre el tema. Els lectors trobaran molt per a debatre entre les seves portades, però Reeves mereix una gran confiança per iniciar una conversa pública sobre el que els ha succeït als nois i els homes al món modern.

Reeves és membre principal de la Institució Brookings, on estudia la desigualtat i les oportunitats. El seu llibre anterior, Acaparadors de somnis, va anar a contracorrent de la indignació populista cap a “l’u per cent superior" per a argumentar que, en realitat, hi ha un problema de desigualtat més incòmode que hem de discutir:  el que hi ha entre la meitat inferior dels estadunidencs i els de la classe mitja-alta, on es troben els principals seguidors de Dream Hoarders. En Of Boys and Men trobem a Reeves abordant de de debò una forma de desigualtat passada de moda: les creixents disparitats socioeconòmiques i les tendències que van en contra dels nois i els homes i a favor de les noies i les dones.

Els nois han quedat enrere en el col·legi

Va treballar a la Institució Brookings fa una dècada, molt a prop de Reeves. (He de revelar que Reeves és un gran amic que una vegada em va animar a cantar en un piano bar). En Brookings, semblava que no passava un dia sense que algú preguntès: "Què els passa als homes?" He tingut aquest problema en el meu radar durant algun temps. No obstant, em va sorprendre les bretxes educatives tan clares que presenta Reeves en el seu nou llibre.

Comencem pels petits. Com una mesura amplia de “preparació per a l’escola”, els nens que entren al parvulari estan tan per darrere de les nenes com els nens negres en relació amb els nens blancs. Les bretxes en les puntuacions de les proves de llengua en la escola primària i secundària afavoreixen fortament a las noies, mentre que las bretxes en matemàtiques (a vegades a favor dels nois) són relativament petites. A nivell nacional, dos terços dels estudiants de nou grau en el 10 per cent superior de la distribució de mitjana de qualificacions són noies, mentre que els dos terços en el 10 per cent inferior són nois. Reeves cita números de Chicago que mostra que aquesta bretxa de resultats entre homes i dones és tan gran com la bretxa de resultats entre els barris més rics i més pobres de la ciutat.

Les xifres de matriculació i graduació universitària són corresponentment més baixes per als homes. Aparentment, el problema s'ha considerat prou gran com perquè les institucions privades d'educació superior hagin adoptat silenciosament una discriminació positiva en les admissions per facilitar els estàndards per als candidats masculins.

Reeves argumenta que hi ha bretxes de diferència de sexe que són essencialment el resultat de diferències biològiques que xoquen contra un sistema educatiu dissenyat per afavorir el perfil de desenvolupament de les noies. Aquest biaix involuntari només es va convertir en una conseqüència una vegada que es van obrir més oportunitats professionals per a les dones. Els cervells d’homes i dones, en termes generals, arriben al mateix lloc, però les noies arriben allà abans i, entretant, les substàncies químiques del cervell dels nois fan tot el possible per quedar-se aturats.

Per abordar aquestes disparitats educatives, Reeves ofereix una sèrie de propostes valuoses, inclòs l'augment de l'oferta de docents. Però la seva idea principal és la més radical: endarrerir un any l’inici del col·legi (els anomenats “camisa vermella”) per a que comencin un any més tard que les nenes per defecte. (De fet, és encara més radical: afavorir la guarda universal i atorgar als nois un any addicional mentre les noies entren en el parvulari. Això deixaria als nois un any més en secundària quan es graduaran). Aquesta reforma, per suposat, seria una gran desviació de la política educativa històrica, però la argumentació de Reeves sobre les disparitats sexuals em deixa amb l'esperança de que alguns districtes escolars, o, més probablement, escoles privades, ho intentin. En canvi, Reeves s'oposa a les aules i escoles diferenciades perquè les proves a la seva favor semblen febles, un rebuig poc argumentat, que reconeix que no sabem si aquesta mesura d'apostar un any l'ingrés funcionaria.

Els homes han quedat enrere en el treball

A més d'aquestes grans disparitats educatives, i preguntes relacionades amb elles, les dones han guanyat terreny als homes en termes econòmics. La bretxa salarial entre homes i dones s'ha reduït considerablement, per exemple.

Com molts observadors, Reeves pinta un quadre d'una economia que li ha fallat als homes. La seva participació en la força laboral ha caigut dràsticament, per exemple. No obstant, l’afirmació de Reeves de que la caiguda es deu a “un cop doble d'automatització i lliure comerç” es veu soscavada per la seva posterior concessió de que no existeix un consens acadèmic sobre aquests punts. Reeves també escriu que “el salari mig real per hora dels homes va canviar el seu punt màxim en algun moment de la dècada de 1970 i ha estat caient des de llavors”. Però analistes que van des de l'Institut de Política Econòmica liberal fins a, bé, jo mateix, hem trobat que, després d'un llarg període de declivi, el salari dels homes s'ha recuperat a màxims històrics en els últims 30 anys.

El fet que els salaris hagin augmentat (o si més no, no hagin disminuït) planteja la qüestió de si als homes, amb  el temps, els està anant pitjor en termes absoluts (en lloc de només en relació amb les dones). Per exemple, l'any 2019, les xifres de graduació de l'escola secundària i la universitat entre els homes de 25 a 29 anys van ser més altes que mai. Només es deu al fet que les dones han avançat espectacularment després de venir de molt enrere.

Clarament, és menys probable que els homes treballen que al passat, però aquesta tendència s'ha produït durant els anys d'auge de mitjans del segle XX, les dècades següents, quan els salaris dels homes estaven disminuint i durant els últims 30 anys. de augment dels salaris dels homes. Que aproximadament les tres quatre parts de la disminució a llarg termini va implicar a homes que els van dir als enquestadors del govern que no volen un treball suggereix que al menys part d'aquesta tendència no ha de preocupar-nos. La riquesa, incloses les oportunitats de treball ampliades que va oferir a les dones casades, probablement els hagi donat als homes més llibertat per sortir del mercat. Al mateix temps, molts homes han reemplaçat el treball en feines tradicionalment ocupades per homes per dependència de subsidis d'invalidesa.

Reeves recomana un impuls públic-privat concertat per reclutar a més homes en el que ell crida ocupacions de "SANACIÓ": treballs de salut, educació, administració i alfabetització que sovint es codifiquen com de dones. Ell té en ment els exitosos esforços filantròpics i governamentals realitzats per aconseguir que més dones ocupin llocs “STEM”. Augmentar amb èxit el nombre d'homes en treballs HEAL no sols ajudaria als treballadors homes, sinó que probablement també beneficiaria als nois a l'escola (que podrien aprendre millor dels mestres homes), als homes en teràpia i a altres usuaris masculins de serveis dominats per dones.

Els homes s’han quedat enrere en… la vida

Deixant de banda els guanys o pèrdues absolutes, Reeves té raó en què l'equilibri relatiu de poder entre homes i dones ha canviat. Argumenta que el resultat ha deixat als homes sense un propòsit o papers ben definits com a pares. Han complert un paper de proveïdor unidimensional durant mil·lennis, els homes ara estan existencialment a la deriva, sense propòsit ni identitat.

El seu anàlisi aquí és, crec, un dels més importants del llibre. Fins fa 50 anys, abans que les dones poguessin esperar tenir una vida professional satisfactòria, tenien un incentiu mínim per perseguir l'èxit educatiu. El patriarcat els va donar als homes incentius per seguir un guió: anar dignament en el col·legi i aconseguir un treball estable per poder formar una família. Ara, amb moltes dones exercint tant el rol principal de cuidadores com un rol important de proveïdores, els incentius poden estar revertint-se. Avui en dia, les nenes i les dones joves tenen un guió vocacional per estructurar les seves eleccions, mentre que els nois no poden estar motivats per adherir-se a l'antic guió que suposaria que assumirien les responsabilitats de ser el sosteniment principal.

Des del meu punt de vista, aquest problema ha estat subestimat i poc estudiat. Però sospito que no es tracta principalment dels homes que queden per darrere educativa o econòmicament en termes absoluts o relatius a les dones. En un munt d'indicadors, els nord-americans han vist mancances en la fortalesa de les seves relacions i la seva connexió amb les institucions. No està clar per què hauria d'haver afectat més als homes que a les dones, però la discussió de Reeves sobre la fragilitat de la identitat masculina ofereix un excel·lent punt de partida per als futurs acadèmics.

Si bé identifiquen diverses formes en les que els homes semblen perduts (les seves identitats són menys multifacètiques que les de les dones, tenen menys amics, sucumbeixen a la mort per desesperació en xifres molt més altes), Reeves es centra específicament en reconstruir els seus rols com a pares. Tant els conservadors com els liberals poden estar d'acord en la importància dels pares, però la majoria dels conservadors trobaran curiosa la direcció que pren Reeves en aquest respecte.

Reeves analitza la investigació que mostra que una paternitat activa millora els resultats dels nens. No obstant, dedica molt poca atenció a la investigació que troba que les famílies amb dos pares també milloren aquests resultats. Una publicació recent de Reeves transmet bé la postura que Of Boys and Men pren cap a la desaparició de la família dels dos pares. Després de assenyalar que les dones són cada vegada més el principal sosteniment de la família (sovint perquè són mares solteres), escriu:

Al voltant del 40 % dels naixements en els EUA ara tenen lloc fora del matrimoni, en comparació al 11 % en 1970. (Una tendència que crida l’atenció particularment  és la disminució dels matrimonis ràpids por embaràs no desitjat). Des d'una perspectiva feminista, que per ser clars és la meva perspectiva, aquests són avenços meravellosos. Però també hauríem de preguntar-nos: què implica per als homes?

El major defecte del llibre, en la meva opinió, és obviar la qüestió de què implica per als nois i el seu desenvolupament les tendències en el matrimoni. Què ocorre si la major part del fet que les noies superin als nois a l’escola, per exemple, és per l'efecte desproporcionat en els nois de la creixent absència del pare? Aquesta és una hipòtesi inexplorada en Of Boys and Men. Atesa l'atenció que Reeves dedica als problemes dels nois i homes, tant pobres com a negres, l'omissió es fa patent, perquè la paternitat monoparental és més comuna en aquestes comunitats.

La forma més intuïtiva de garantir que més pares es comprometin amb els nens és enfortir el matrimoni. No obstant, Reeves dona por fet que nosaltres, com a societat, no podem alterar el declivi del matrimoni com a institució. Dubto que poguem revifar la institució de la paternitat sense fer-ho.

Les polítiques que proposa Reeves (un permís de paternitat més ampli, reformes de la manutenció infantil i llocs de treball i carreres professionals més favorables per a la família) em sembla inadequada per afermar els rols socials i les identitats dels homes, com a pares o en general. No obstant, el valor real del llibre de Reeves està en una altra part. Seixanta anys després de la publicació de The Feminine MystiqueOf Boys and Men hauria d’inspirar de manera similar converses sobre un "problema que no té nom" que és molt semblant al de Betty Friedan en la seva inefabilitat i importància.