Radiografia de la bretxa de gènere en la formació STEAM

La bretxa de gènere en carreres cientificotecnològiques és un fet a nivell mundial que ve corroborat per nombrosos estudis com el que es ressenya a continuació. A les escoles diferenciades, per contra, aquesta bretxa és molt menor en reduir-se en gran mesura els estereotips de gènere. Qualsevol que observi aquest fet sense prejudicis podrà observar per què beneficia tant noies com nois alliberar-se d'aquests estereotips tan arrelats i disposar entre el professorat de models del seu mateix sexe que els facin visible la possibilitat d'assolir les seves expectatives.

Aquest informe de l'Aliança STEAM* és el primer volum de la col·lecció Nenes en peu de Ciència, una mirada atenta sobre la bretxa de gènere en la formació STEAM a Espanya. Les dades dibuixen tant la situació actual com l’evolució i apunten les tendències del futur. El resultat és una radiografia minuciosa de la trajectòria educativa que segueixen les nenes i les noies des del moment en què poden triar un itinerari d'estudi, fins que accedeixen a la formació professional o a la universitat. Amb l'elaboració d'aquest estudi, el Ministeri d'Educació i Formació Professional vol animar altres administracions, empreses, entitats, associacions i interlocutors socials a continuar investigant aquesta línia, a incorporar noves metodologies i enfocaments. Volem facilitar a la societat dades valuoses que aportin informació de qualitat als qui participen en aquesta tasca col·lectiva d'impulsar el talent femení. Perquè necessitem més nenes i noies en peu de ciència per avançar cap a la igualtat.

*STEAM és un acrònim en anglès que suma cinc disciplines d'estudi essencials per a la societat actual: Science (ciències), Technology (tecnologia), Engineering (enginyeria), Arts (arts) i Mathematics (matemàtiques). També es coneix com a STEM, si bé en el marc de l'Aliança STEAM pel talent femení. Noies en peu de Ciència ha optat per l'accepció que inclou les arts, la innovació i la creativitat, i que va ser encunyada el 2010 per la Rhode Island School of Design, dels Estats Units, donant al constructe multidisciplinar una visió més integral on la creativitat es converteix en factor clau per al desenvolupament de la curiositat, la innovació i la cerca de solucions diverses.

Radiografía de la brecha de género en la formación STEAM.pdf